George Melies

Director of first science fiction movie: " A trip to the moon "

Bertolt Brecht

Born in Augsburg (1998) - Died in Berlin (1956)

Κώστας Βάρναλης

Γεννήθηκε το 1884 στον Πύργο Βουλγαρίας

Ivan's Childhood

Directed by Andrey Tarkovskiy during 1962

Waiting for Gotot

Written by Samuel Becket during 1948 and 1949

Ο Δράκος

Σκηνοθετήθηκε από τον Νίκο Κούνδουρο, σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

The Birds

The Birds is a 1963 film directed by Alfred Hitchcock

No exit

No Exit is a 1944 play by Jean-Paul Sartre. Three damned souls, Garcin, Inès, and Estelle are brought to the same room in hell by a mysterious Valet...

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

G. Courbet - Το εργαστήρι του ζωγράφου


Ο Gustave Courbet (1819-1877) ήταν ζωγράφος και θεωρείται ένας από τους χαρακτηριστικότερους καλλιτέχνες του Ρεαλισμού. Η ζωή του ήταν πολυτάραχη και για κάποιο διάστημα εξορίστηκε από την Γαλλία που έζησε και έδρασε. Συνδέθηκε φιλικά με πολλές σημαντικές προσωπικότητες του καιρού του και σημαδεύτηκε από τις πολιτικές ανακατατάξεις που έγιναν στη Γαλλία τον 19ο αιώνα.

Οι πολιτικές του απόψεις τον οδηγούν σε πρωτοπόρα καλλιτεχνική συμπεριφορά για την εποχή. Δείγμα αυτής είναι η δημιουργία του πίνακα με τίτλο: Το εργαστήρι του Ζωγράφου. Χρειάστηκε επτά χρόνια για να τον ολοκληρώσει, λόγω του θέματος αλλά και του μεγέθους του (3,5m x 6m). Σήμερα, αυτός ο πίνακα βρίσκεται σε μουσείο του Παρισιού.



Στο κέντρο του πίνακα βρίσκεται ο ζωγράφος που φιλοτεχνεί έναν πίνακα ενώ τον παρακολουθούν στενά ένα γυμνό μοντέλο και ένα παιδί. Δεξιά στέκονται γνωστά πρόσωπα, φίλοι του Κουρμπέ επί το πλείστον, που τον παρακολουθούν να δουλεύει. Ο Μποντλέρ, ο Προυντόν, η Σάντ και άλλοι αναγνωρίζονται στο πίνακα αυτό.

Στο αριστερό μέρος του πίνακα βρίσκονται άνθρωποι όλων των τάξεων που προτιμούν όμως να ασχολούνται με τις δραστηριότητες τους παρά να δώσουν το ενδιαφέρον τους στο έργο και τον καλλιτέχνη. Συμβολίζουν μια κοινωνία σε παρακμή, σε σήψη, χωρίς ιδανικά και στόχους. Σε κάποιο σημείο υπάρχει μια νεκροκεφαλή πάνω σε μια εφημερίδα, στοιχείο που οι μελετητές θεωρούν έκφραση της άποψης του καλλιτέχνη ότι οι εφημερίδες είναι το νεκροταφείο των ιδεών, αποκοίμιζαν παρά αφύπνιζαν τους ανθρώπους της εποχής του.

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Τρεις καλλιτέχνες, ένα θέμα

Ο Γκόγια (1746 - 1828) ήταν Ισπανός ζωγράφος που κατατάσσεται από τους μελετητές στο ρεύμα του ρομαντισμού. Με αφορμή τα γεγονότα της 3ης Μαΐου 1808 και την εκτέλεση Ισπανών από τα στρατεύματα του Ναπολέοντα, φιλοτεχνεί τον πίνακα με τίτλο την ημερομηνία του συμβάντος.


Ο Μονέ (1840 - 1926) συμμετείχε στο ρεύμα των ιμπρεσιονιστών. Αναφερόμενος στις εκτελέσεις ανθρώπων από τον Μεξικανό μονάρχη Maximilian φιλοτεχνεί μια σειρά από πίνακες, έναν εκ των οποίων παραθέτουμε εδώ.

 
Αργότερα, o Ισπανός ζωγράφος Πικάσσο ( 1881 - 1973) φιλοτεχνεί το 1951 τον πίνακα με τίτλο: Σφαγή στην Κορέα, εμπνεόμενος από τον πόλεμο στην ομώνυμη χερσόνησο.